Lébény: BODZAVIRÁG

Szeretettel köszöntelek a Lébény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 275 fő
  • Képek - 1336 db
  • Videók - 763 db
  • Blogbejegyzések - 535 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 65 db

Üdvözlettel,

Lébény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Lébény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 275 fő
  • Képek - 1336 db
  • Videók - 763 db
  • Blogbejegyzések - 535 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 65 db

Üdvözlettel,

Lébény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Lébény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 275 fő
  • Képek - 1336 db
  • Videók - 763 db
  • Blogbejegyzések - 535 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 65 db

Üdvözlettel,

Lébény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Lébény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 275 fő
  • Képek - 1336 db
  • Videók - 763 db
  • Blogbejegyzések - 535 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 65 db

Üdvözlettel,

Lébény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

     Régen a bodzának   

     boszorkányos erőt

     tulajdonítottak, egyes

     vidékeken pedig

     nagy tisztelet övezte.







Úgy vélték, a rontást távol tartja.

 

A népi gyógyászatban betöltött szerepét ma is elismerjük.

Főzete székrekedésre, szemgyulladásra, vértisztításra, fájdalomcsillapításra, hányásra, vizelethajtásra, köptetésre, hámosításra, még TBC ellen is hatásos.

 

Emellett ismerjük jótékony immunerősítő, fájdalomcsillapító hatását is.

Nagyanyáink azt is jól tudták, hogy a bodza virágján és termésén kívül semelyik növényi része nem fogyasztható, a növény gyökere, szára, levele mérgező.

 

Ezeket – különösen az erős illatú levelét -, rovarok és rágcsálók távol tartásához használták. Főzetét szétpermetezték, így megmenekültek a legyek és az egerek kellemetlen hadától.

A bodza virágja és termése vitaminokban gazdag. Az A- és B- vitamin mellett különösen C-vitamin tartalma jelentős. Ásványi anyagai közt a vas, kálium, kalcium, magnézium és foszfor tartalma hat jótékonyan szervezetünkre.

Virágjából sokan készítenek üdítőt, szörpöt, amely meleg nyári napokon, vagy akár télre eltéve is frissít. A bodzaszörp elkészítése rendkívül eyszerű, a virágok begyűjtése pedig egy kellemes családi kirándulással egybeköthető.

 


Bodzaszörp készítés (5 liter vízhez)


bodzaszorp

 

 

Hozzávalók:

- 10 kg cukor

- 4-5 citrom

- 1 nagy szatyor, de legalább 200 bodzavirág (szár nélkül)

- 20 dkg citromsav

Elkészítése:

A 5 liter vízhez majdnem mégegyszer annyi cukrot adunk, szirupot főzünk. Hagyjuk kihűlni (fontos, hogy teljesen szobahőmérsékletű legyen a főzet, különben megromlik!) 3 citromot megmosunk, karikákra vágunk, 1 – 2 citromot kifacsarunk, levét hozzáadjuk a sziruphoz. Óvatosan, hideg vízben megmossuk a virágokat és kocsánya nélkül tesszük az edénybe. Beleszórjuk a citromsavat.

Az összetevőket jól elkeverjük, hűvös helyen (akár hűtőszekrényben) három napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor szűrés után az összeért szirupot felfőzzük, tiszta üvegekbe öntjük és száraz dunsztban három napig tároljuk.

Hideg vízzel ízlés szerint hígítjuk, mentával ízesíthetjük, díszíthetjük.

 

 


bodzaszorp.2jpg


 

magyarno.com

Címkék: népi gyógyászat

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu